Van ringvaart tot ringvaart

Afstand: 10,4 kilometer

Lange rustige rechte paadjes, waar je afgezien van een enkele wandelaar, niet veel anderen tegenkomt. Dijkjes langs de Beemsterringvaart en Purmerringvaart.

De deur uit richting de Oostdijk. Aangezien deze slechts een paar-honderd meter van mijn huis ligt vaak een uitgangspunt voor een loopje. Vooraf heb ik me nog niet voorgenomen hoe ik ga lopen, ik bepaal over het algemeen de route pas op het moment dat ik bij een kruising kom.

Het is zondag, eind van de ochtend, het moment dat wel meer mensen bedenken om even naar buiten te gaan voor een wandeling of hardlopen. Wielrenners zie ik ook wel, maar die kiezen meestal toch de hoge dijk, dus last heb ik daar niet van. Bij Kwadijk aangekomen kan ik drie kanten op, de Beemster in, verder over de dijk naar Hobrede of rechtsaf, door Kwadijk. Ik kies, zonder daar verder bij na te denken Kwadijk. De weg door Kwadijk is op zich niet zo heel erg fijn om hard te lopen, omdat hij langs de kantjes wat afloopt, waardoor je wat schuin loopt, maar voor een stukje is dat niet erg. Ik loop door en geniet van het nu nog vrije uitzicht op Purmerend. De N244 is al verbreed, en over een tijdje staat daar waarschijnlijk een fast-food-keten bij het eindpunt van de bussen. Ontwikkelingen die vast nodig zijn. Wie weet wordt dit stuk nog wel eens verder ontwikkeld door Purmerend. Nu nog maar even van genieten.

Vlak voor de Purmerringvaart sla ik rechtsaf de Stationsweg in. Langs het een paar jaar geleden weer in oude luister herstelde stationsgebouw. Prachtig. Er wordt nog een nieuw pand gebouwd, praktisch tegen de verbreedde N244 aan. Vanuit de auto ziet dat er echt dichtbij uit, maar als je er langs loopt zie je wel dat het huis echt nog wel wat ruimte over heeft. Verder over de Purmerdijk, weer de lage kant, omdat er dan weinig fietsers zijn. Ik kom langs de skeelerbaan, nu de begroeing nog niet zo dicht is kun je goed zien wat een prachtige baan dat eigenlijk is. De binnenbaan heeft wel iets van short-track weg. Maar eens gaan kijken als daar wedstrijden zijn…

In gedachten verzonken schieten de kilometers weg. Maar weer eens terugbuigen richting huis. Om in stijl van de route te blijven kies ik er voor om zo dicht mogelijk langs de Where te blijven. Eerst over de Wheredijk, langs de woonboten. Mooie plek om te wonen, als je van water houdt ten minste. Een stoplicht om de dijk te vervolgen, het is rustig, dus ik negeer het rode licht. Aan het eind van de Wheredijk nog een keer oversteken en verder op het grindpaadje bij het Veilinghof, nog even de spieren aanspannen. Na een blik op “het oude postkantoor” dat na zoveel jaar leegstand ook ontwikkeld gaat worden. Hoogbouw kan prima op deze plek, maar het moet wel enigszins blijven passen bij het stadsbeeld, ben benieuwd wat het gaat worden.

Het laatste stukje over de Overweersepolderdijk om terug naar huis te gaan. Nog even een blik op de Where en de Beemsterringvaart. Het Witte Huis, jarenlang de plek van de Duiventil. Mooie herinneringen.

Fijn rondje in het voorjaar. Ik liep er iets meer dan een uur over. Loop je ook wel eens dit rondje? Ik vind het leuk om je reactie te horen.

Oostdijk Kwadijk - Zicht op Purmerend Purmerdijk Overweersepolderdijk
Oostdijk Kwadijk Purmerdijk Overweersepolderdijk

Post Author: Jeroen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *